Sivu 1/1

Puhe(kieli) ja kirjoittaminen

ViestiLähetetty: Ma Helmi 06, 2017 2:07 pm
Kirjoittaja miiapirinen
Kirjoittaminen on toista kuin puhuminen. Rajat kuitenkin vuotavat ja häilyvät. Ihan tietoisestikin voi tähdätä siihen, että kirjoitettu teksti muistuttaisi puhuttua. Tyypillinen esimerkki on vaikkapa dialogi tarinan henkilöiden välillä tai näytelmässä. Puhekieli näkyy kirjoitetussa tekstissä muutenkin: puheen rytmi, sanasto, murteet ja muut valuvat osaksi kaikkea kirjoittamaamme, muun muassa runouteen ja proosaan.

Millaisena te koette puhekielen käyttämisen kirjoittamisessa? Tuleeko se luontevasti vai täytyykö sitä maanitella - tai jopa hätistellä kauemmas? Tekeekö puhekieltä mieli käyttää vai lipeääkö se käsistä? Tuleeko tekstistä miellyttävämpi tai vähemmän miellyttävä, jos päästää puhekielen valloilleen? Miltä kirjoittaminen tuntuu ja kieli maistuu?

Kertokaapa siis kokemuksianne puhekielestä taikka muusta puheenomaisesta ilmaisusta kirjoittamisessa. Aihetta voi lähestyä varsin monesta näkökulmasta. Areena on vapaa!

Re: Puhe(kieli) ja kirjoittaminen

ViestiLähetetty: Pe Syys 13, 2019 11:59 am
Kirjoittaja puhuu
Itse en osaa kyllä käyttää kirjoittaessani puhekieltä ollenkaan. Tuntuu jotenkin teennäiseltä ja ei se lopputulos koskaan mielestäni puhekieltä muistuta, vaan ainoastaan halpaa kopiota siitä.